Om tävlingen

Käringsundsloppet på cykel ordnades första gången år 2010 som ett ”jubileumslopp” för ett cykelintresserat födelsedagsbarn och har fortsatt att arrangerats som ett omtyckt sommarjippo. Loppet har stegvis utvecklats och har de senaste åren varit ett cykelevenemang med distanser både för nybörjaren och semesterfiraren samt för den vana cyklisten som vill ha utmaningar.

Inför 2023 gör vi igen en del justeringar när vi sätter mera fokus på lördagens 170kms Tour d´Archipedalo,  som introducerades 2017.  Det är ett kombinerat linje- och tempolopp för den vana cyklisten där både den långa sträckan samt även tidsgränser blir en del av utmaningen för deltagarna, speciellt i tävlingsklassen (inget licenskrav). Motionsklassen med bl.a. friare starttid finns med även i år.


Deltagarna cyklar längs rutten Eckerö – Föglö- Kumlinge- Vårdö – Eckerö. Loppet pågår hela dagen och erbjuder både tävlings- och motionsklasser.

Även 2023 kommer vi liksom tidigare att erbjuda cykling även på söndag men vi lämnar bort både tidtagning och delvis banmarkering för att ge oss ut på gemensam ”söndagscykling”.
110km kommer det att finnas två fartgrupper att välja emellan samt en guide som följer med under cyklingen! 30- och 10km kommer som förut att ha rutten markerad och ingen guide.
Söndagens rutter lämpar sig för allt från nybörjare till semesterfiraren som vill ha en lite längre utmaning, men det är inte fokus på vem som kommer först i mål utan vi njuter av turen, av sällskapet samt av trevlig samvaro efter målgång då alla deltagare bjuds på en lätt lunch. 

Väl tillbaka i Käringsund på söndag kommer den omtyckta ”Cykelträffen” igen att ordnas dvs deltagarna kommer att bjudas på lätt lunch bestående av bl.a. grillad korv, svalkande öl samt gemytligt cykelsnack!

Käringsund MTB

I samarbete med IF Åland Cykel arrangeras ett MTB -lopp på söndag 2.7 kl. 11.00-13.30 på den specialbyggda MTB-banan i Käringsund. Om du registrera din runda på Strava har du chans att vinna pris för flest varv runt banan mellan kl.11-13.30 samt för dagens snabbaste varv. Banan är 2,9km

Elcyklar är välkomna med på söndagen! Genom att tillåta elcykel i vårt lopp ger vi flera människor en möjlighet till ett rörligare liv!
Även andra cyklar med tempo- och triathlonstyren samt extrabågar och/eller heltäckta hjul är även tillåtna på söndag, om de startar och cyklar sist i gruppen.

En elcykel behöver inte bara vara ett alternativ för den som t.ex. vill slippa att kämpa i uppförsbackar, för den som är trött på att leta efter parkeringsplats för bilen eller för den som vill ta sig fram på ett mera miljövänligt sätt än bil.
Elcykeln är också ett alternativ för den som av olika orsaker inte klarar av att ta sig fram på en vanlig cykel men ändå vill ha ett rörligare och friskare liv samt möjligheten att ta del av härliga upplevelser som motionsevenemang erbjuder.
Även när man tar sig fram med elcykel handlar det om träning eftersom du måste röra på benen för att cykeln ska rulla framåt – du väljer själv hur mycket du jobbar och hur mycket motorn (nettoeffekt max 250 watt) ska hjälpa till. Motorn förstärker kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25km/ tim

Bara att välja – det finns en passande rutt för alla!

 

Alla starter och målgångar sker vid Käringsund Resort & Conference som fungerar som tävlingscentrum. Deltagarna erbjuds här service som omklädningsrum och bastu samt parkeringsplats nära intill start- och målplatsen.
Släkt och vänner som inte deltar i loppet kan liksom övrig publik kolla på både start- och målgång från den soliga terassen eller under loppet roa sig med olika aktiviteter i närheten av tävlingsområdet – en lyckad dag för alla!

På lördagkväll bjuder Käringsund Resort & Conference in till sin traditionella rockabillykväll med både middag och underhållning till ett äkta rockabillyband.
En rockabillybuffé serveras mellan kl.18.00-21.00 (35€/vuxna, 15€/ barn 5-12 år, 0€/ barn 0-4 år) och kl.21.00-01.30 spelar Maryann & The Ramblin’ Two som är ett estninsk fyramannaband och bjuder på fast moving rockabilly och fantastisk stämning!

   
Rockabillybuffet kan bokas direkt via Käringsund Resort & Conference !

Efter söndagens lopp bjuder vi även i år in alla deltagare till vår Cykelträff – en möjlighet för deltagare att träffa andra cykelintresserade!
Vi plockar fram långborden och bjuder alla deltagare på en lätt lunch och fritt cykelsnack med både nya och från tidigare bekanta deltagare!
Våra deltagare hinner umgås och prata med andra deltagare. Kanske diskutera loppet de just deltagit i, eller kanske planera ett nytt cykeläventyr tillsammans – snacket är fritt!

 

Huvudarrangör för loppet är Åland Event, i samarbete med Åland Triathlon Club.

 

Distanser och klasser 2023

Tour d´ArchiPEDALo 170km (tävling och motion)  

Start: lördag 1.7 kl.7.10 (tävlingsklass).
Motionsklassen har fri start kl.5.30 – 7.00, tidtagningen för motionsklassen börjar för alla kl. 6.00 (frivillig, gemensam start).
Klasser: Tävlingsklass herrar, tävlingsklass damer och motion
Max. totalt 60 deltagare

Notera följande:

 • Deltagarna i tävlingsklassen måste klara första linjeloppet (73km) på tiden 2h 15min, dvs vara i mål på första etappen kl.9.25. Det betyder att deltagarna behöver ha en snitthastighet på 31km/h.
  Motionsklassen skall också vara i mål från första etappen kl.9.25 men får starta fritt från kl.5.30!
         

Käringsund MTB

Start: söndag 2.7, kl. 11.00 – 13.30
Klass: Vuxna och juniorer17 (f. 2006 eller senare)

Dahlmanslänken 110km (”söndagscykling” motion)

Start: söndag 2.7, kl. 11.00
Fartgrupper: 28-30km/h och 30-33km/h

SjälvSTYRET 30km (”söndagscykling” motion)

Start: söndag 2.7 kl.12.30
Klass: motionsklass

StödHJULET, 10km (”söndagscykling” motion)

Start: söndag 2.7, kl.13.00
Klass: motionsklass (för vuxna), juniorer17 (f. 2006 eller senare)

 

Anmälan och avgifter 2023

Registrera dig här
HÄR kan du ANMÄLA dig till Käringsundsloppet 2023

 


HÄR kan du se vem som är ANMÄLD 2023

 

Anmälningsavgifter 2023

– 28.5.2023
170km – 95€
110km – 30€
30km – 20€
10km – 10€ vuxna /5€ juniorer (f. 2006 eller senare)

29.5- 27.6.2023
170km 120€
110km – 40€
30km – 25€
10km – 10€ vuxna /5€ juniorer (f. 2006 eller senare)
MTB – 10€ vuxna/ 5€ juniorer (f. 2006 eller senare)


Efteranmälning på plats i Käringsund
Fredag 30.6 kl.18.00-20.00 (sista chansen att anmäla till 170km)
Lördag 1.7 kl. 20.00-22.00
Söndag 2.7 från kl.10.00 till cirka en timme före varje start (se exakta tider i evenemangets tidtabell)

170km – 170€
110km – 50€
33km – 35€
10km – 15€ vuxna/10€ juniorer (f. 2006 eller senare)
MTB – 10€ vuxna/ 5€ juniorer (f. 2006 eller senare)

Genom att anmäla mig och betala deltagaravgiften godkänner jag tävlingsreglerna samt ger mitt tillåtande åt arrangören att publicera mitt (eller mitt barns) namn, serie/klass, förening och nationalitet på deltagar-, start- och resultatlistor.  Medverkan i Käringsundsloppet sker på egen risk. Tävlingsarrangören har inget ansvar för eventuella olyckor som sker under evenemangets gång. Deltagarna rekommenderas att ha en egen olycksfallsförsäkring. Arrangörerna har rätt att fotografera och filma deltagarna under evenemanget för att använda materialet i kommande marknadsföring av evenemanget. Arrangören har rätt att skicka information om Åland Events evenemang 2023-2024


Anmälningsavgifter inkluderar:

 • startplats
 • nummerlapp (alla deltagare, ej MTB)
 • chiptidtagning (170km)
 • medalj (170km deltagare och juniorer på 10km)
 • omklädningsutrymmen och bastu efter målgång (alla deltagare)
 • lätt lunch samt matdryck efter söndagens målgång (alla deltagare, mot uppvisande av nummerlapp. MTB enligt lista)

För Tour d´Archipedalo 170km inkluderas även följande:

 • lunch på lördagen
 • kostnadsfritt deltagande i Käringsundsloppets söndagscykling 2.7
 • priser till de tre snabbaste i herr- resp. damklass samt pris till årets herr- och dam tempomästare
 • möjlighet att skicka med egen langning med arrangörernas fordon. Även mindre väskor kan skickas med.

 

Behöver du ett TÄVLINGSBÄLTE ?

Med ett tävlingsbälte behöver du inga nålar för att fästa din nummerlapp!
Du sätter fast din nummerlapp på bältet och sen kan du snabbt och lätt sätta på den och ta den av dig. Du kan smidigt flytta din nummerlapp från baksidan till framsidan av kroppen, eller lätt ta bort ett lager med kläder utan att krångla för mycket med din nummerlapp!
Se här HUR man ANVÄNDER ett TÄVLINGSBÄLTE!

Du kan köpa ditt eget Åland Event – tävlingsbälte för 12€ när du anmäler dig till Käringsundsloppet 2023.
Du får det tillsammans med ditt startkuvert!

 

Behöver du en olycksfallsförsäkring?

LokalTapiola Åland hjälper dig gärna att fixa den rätta försäkringen just för dig!
Mera information finns på www.lokaltapiola.ax

 

 

Banbeskrivning

Alla starter och målgångar sker vid Käringsund Resort & Conference.


Tour d´Archipedalo 170km

Rutten tar deltagarna från Käringsund (Eckerö) – Lumparland – Föglö – Kumlinge – Vårdö – Käringsund (Eckerö).
Loppet är ett kombinerat linje- och tempolopp, bestående av två linjelopp (c 70km och 75km) samt tre tempolopp (alla ca 11km). Förflyttningar bl.a med färjor sker mellan den olika etapperna.
Obs! Deltagarna i tävlingsklassen måste klara första linjeloppet (73km) på tiden 2h 15min, dvs vara i mål på första etappen kl.9.25 för att få fortsätta tävlingen! Det betyder att deltagarna behöver ha en snitthastighet på 31km/h.
Motionsklassen skall också vara i mål från första etappen kl.9.25 men får starta fritt från kl.5.30!

Karta (pdf) samt etappbeskrivning över Käringsundsloppet 170

Lördagens Tour d´Archipedalo är skyltat med pilar i god tid före kommande svängar samt vid behov finns flaggvakter längs rutten för att stoppa övrig trafik. Vid korsningar utan pilar betyder det att deltagarna fortsätter framåt. På de ställen som det finns funktionärer följs deras anvisningar, i övrigt följer deltagarna vanliga trafikregler. Trots markering rekommenderas deltagarna att på förhand bekanta sig med GPX-fil för rutten
TIPS! Registrera dig på Strava för att få bättre användning av kartan, bl.a. kunna exportera den som GPX-fil!
Tävlingsklasserna har förbil(-ar) som kör före cyklisterna under linjeloppen.


Banmarkering för 170km, 30km och 10km

110km, 30km och 10km

På söndagens 110km kommer det finnas en guide som cyklar med de olika fartgrupperna och därmed finns ingen fysisk banmarkering.
30km och 10km
är skyltat med pilar  i god tid före kommande svängar. Vid korsningar utan pilar betyder det att deltagarna fortsätter framåt. På de ställen som det finns funktionärer följs deras anvisningar, i övrigt följer deltagarna vanliga trafikregler.

Du kan bekanta dig med rutterna samt ladda ner dem via följande filer:
110km
30km och 10km
TIPS! Registrera dig på Strava för att få bättre användning av kartan, bl.a. kunna exportera den som GPX-fil)

Käringsund MTB

Karta på kommande

 

Stödhjulet 10km – i samarbete med Smartpark!

StödHJULET har ett samarbete med Smartpark, familjeparken på Åland.
Deltagarna på den ca 10km rundan har sin vändpunkt vid Smartpark där de får en rabattkupong innan de vänder hjulet mot Käringsund igen!

Disclaimer
Tävlingsledningen förbehåller sig rätten att, även med kort framförhållning, ändra ovanstående bansträckningar vid behov t.ex. vid plötsliga vägarbeten.

 

Priser och prisutdelning

Alla deltagare på 170km samt juniorer på 10km får en medalj vid målgång.


I tävlingsklasserna på 170km premieras de snabbaste i både herr- och damklass. Även en manlig och en kvinnlig tempomästare (lägsta totala tempotid) utses.
Prisutdelning hålls på lördag 1.7, ca. kl.21.00 på Käringsund resort & conferences terass.

 

Övrig information och hålltider

Hålltider

HÅLLTIDER för Käringsundsloppet 2023 (Vers2)


TävlingsPM  för Käringsundsloppet 2023!

 

Startpaket

Startpaketet innehåller nummerlapp och tidtagningschip (endast på lördag, ingen tidtagning på söndag). MTB-deltagarna har ingen nummer och hämtar inget startpaket.
Nummerlappen fästs på nedre delen av ryggen med säkerhetsnålar (finns i kuvertet) eller med race belt (kan t.ex. köpas i samband med anmälning eller från tävlingskansliet)
  

Startpaketen kan avhämtas från tävlingskansliet i Käringsund enligt följande tider:
Fredag 30.6 kl.18.00-20.00
Lördag 1.7 kl.5.30-7.00 och kl.20.00-22.00
Lördag 2.7 från kl.10.00

Deltagare på 110km, 30km och 10km skall bekräfta sitt deltagande till tävlingskansliet senast i samband med race briefing för respektive start. MTB- deltagarna checkas av vid deras startplats.

Tidtagning

Tidtagningen (endast för deltagare på 170km) sker med chip som fästs med buntband (fås av arrangören) lågt ner på cykelns framgaffel. Spänn fast buntbanden ordentligt och klipp av den extra delen.

Ifall deltagaren avbryter tävlingen skall chippet återlämnas till tävlingskansliet utan fördröjning. Efter fullföljd tävling tar funktionärerna hand om chippet.
För ej återlämnat/borttappat chip debiteras cyklisten 90€.

I tävlingsklasserna får deltagarna fem (5) olika tider som sammanslås till en total sluttid. Den som har lägsta totaltid vinner.
Längs rutten även spurtpris på två ställen som ger bonus-( minussekunder) samt vid linjeloppen får alla cyklister i en klunga samma sluttid förutsatt att inget mellanrum dem emellan är större än en (1) sekund.

Vid Knutsboda (spurt, etapp 1) och Pålsböle (spurt, etapp 5) delas följande minussekunder:
1:a över linjen à 5 minus sekunder, 2:a över linjen à 3 minus sekunder och 3:e över linjen à 1 minus sekund

På 170km utses även en kvinnlig och en manlig tempomästare dvs den dam och herre som har lägsta totala tempotid (etapp 2 – 4) premieras.

Motionsklassen på 170km har fri start från kl.5.30 – 7.00, tidtagningen för motionsklassen börjar för alla kl. 6.00 (frivillig, gemensam start).
Vänligen meddela till tävlingskansli om ni startar annan tid än kl. 6.00

Första hjälp

Första hjälp-kunnig personal finns på plats vid tävlingskansliet/ längs banan och kan kontaktas. Vid allvarlig olycka, kontakta 112!

Servicestationer

Längs 110km banan finns en servicestation (bl.a. vatten, Powerade- sportdryck, bananer) vid Brobacka gästhem i Björsby, Jomala. Kaffe bjuds det på inne i cafeét där man också kan köpa någon av deras goda bakelser.
10km får deltagarna vätska vid vändpunkten vid SmartPark.

Längs 30km– rutten finns ingen servicestation, utan först vid målgång där vätska (bl.a.vatten, äppeljuice, Powerade- sportdryck, kaffe), bulle och banan samt den lätta grilllunchen serveras till alla deltagare!

MTB-deltagarna har tillgång till vatten och Powerade vid MTB-banan.


Servicestationerna i samarbete med

170km– turen finns inte vätskestationer under de olika etapperna, men vätska (vatten och Powerade- sportdryck) finns med i arrangörens fordon. Lunch (soppa, bröd) serveras mellan etapp 2 och 3, mellanmål (kaffe, bulle och banan) serveras mellan etapp 3 och 4.
Egen langning kan skickas med arrangörernas fordon.

Skräpa INTE ner vår natur! Ev. skräp från energibars och -gel tas med till målet.

Cykelservice

Servicestationer finns inte utplacerade på längs söndagens rutter men det finns servicefordon som är beredda att hjälpa till där det behövs. Kontakta arrangören (+358405223823) ifall hjälp behövs.
På lördagens 170km- distans följer cykelmekaniker från Cykelstället med under hela dagen.
Egna servicebilar är tillåtna. Dessa ordnar själv med plats samt står för kostnader på färjorna.


I samarbete med Cykelstället

Dusch och omklädning

Efter loppet kan deltagarna byta om, duscha samt basta i Käringsunds Resort and Conferences strandbastu.
Bastun är bokad på lördag kl.20.00-22.00 och på söndag kl.13.30-16.00

Klädförvaring

Väskor kan lämnas vid tävlingskansliet under loppet.

Parkering

Gratis parkeringsplatser finns nära start- och målområde.

Hittegods

Lämnas till tävlingsarrangörerna, som förvarar dem under pågående säsong (t.o.m. 31.10.2023) om de inte har hämtats under tävlingshelgen.
Efter säsongen inlämnas kvarlämnade saker till välgörenhetsorganisation.

Avbryta loppet

Om du av någon anledning måste avbryta loppet ska du meddela detta till närmsta funktionär alternativt kontakta arrangören per telefon (+358405223823).
Om du behöver hjälp att ta dig tillbaka till Käringsund kan hjälp ordnas.

Vi tänker på miljön!

Engångskärlen som används under våra lopp är komposterbara och sorteras under/efter loppen. Vi har gjort upp löften med barkraft.ax som strävar till ett hållbart samhälle. Vi är kranmärkta, vilket innebär att vi inte delar ut flaskvatten.
Vi jobbar hela tiden vidare med det här och strävar efter att miljömärka oss på ett sätt eller annat i framtiden!
Läs mer om vårt miljötänk på www.alandevent.ax

 

Avbokningsregler

Anmälan till tävlingen är bindande, anmälningsavgiften återbetalas ej om du tvingas lämna återbud.
Vid avbokningar senast 4.6.2023 kan ditt deltagande flyttas till påföljande års tävling.
Fram till 27.6.2023 går det att byta distans/ klass (inga ev. mellanskillnader återbetalas), eller överföra tävlingsrätten till annan deltagare.

Avbokningar och ändringar görs per mail till info@alandevent.com