Om tävlingen

Käringsundsloppet på cykel ordnades första gången år 2010 som ett ”jubileumslopp” för ett cykelintresserat födelsedagsbarn och har fortsatt att arrangerats som ett omtyckt sommarjippo. Loppet har stegvis utvecklats och har de senaste åren varit ett cykelevenemang med distanser både för nybörjaren och semesterfiraren samt för den vana cyklisten som vill ha utmaningar.

I år sätter vi fokus på lördag 29.6.2024 då vi ger oss ut i skärgården för att igen genomföra Tour d Archipedalo 170km, i år utan officiell tidtagning. En intern Strava-tävling skapas för de som vill tävla.   Loppet som tävlingsalternativ är ett kombinerat linje- och tempolopp som i första hand tänkt för den vana cyklisten som orkar hålla igång i ett högt tempo hela dagen. Loppet kan också avnjutas i lugnt motionstempo i vår vackra skärgård utan tävlingsmoment. Motionärerna har valfri starttid mellan klockan 06.00 – 07.00 och ansvarar själv för att hinna i tid till Svinö för färjan till Föglö. I övrigt cyklar tävlingsklassen och motionärerna hela dagen tillsammans. Dagen är med andra ord perfekt även för ett sällskap där enbart en del vill låta mjölksyran och adrenalinet spruta när de andra vill njuta med överproduktion av endorfiner.
Efter loppet på lördagen ordnas After bike vid havet med bastu, badtunna och grillat kvällsmål.


Deltagarna cyklar längs rutten Eckerö – Föglö- Kumlinge- Vårdö – Eckerö. Loppet pågår hela dagen och på kvällen blir det After Bike vid havet.

Även 2024 kommer vi att erbjuda cykling på söndag men vi lämnar bort både tidtagning och banmarkering för att ge oss ut på gemensam ”söndagscykling”. Planerade distanser är ca 100km och 30km. Med grupperna följer en guide som känner till de åländska vägarna och tempo anpassas efter deltagarnas önskemål
Söndagens rutter är tänkt som en möjlighet för våra deltagare att fylla hela helgen med cykling längs de åländska vägarna. Det är inte fokus på vem som kommer först i mål utan vi njuter av turen och sällskapet. Efter loppet kan deltagarna njuta av värmen i strandbastun och därefter avnjuta en god lunch på terassen i sällskap med andra cyklister.
Även deltagare som inte deltar i lördagens 170km lopp kan anmäla sig till söndagscyklingen.

Alla starter och målgångar sker vid Käringsund Resort & Conference som fungerar som tävlingscentrum. Deltagarna erbjuds här service som omklädningsrum och bastu samt parkeringsplats nära intill start- och målplatsen.
Släkt och vänner som inte deltar i loppet kan liksom övrig publik kolla på både start- och målgång från den soliga terassen eller under loppet roa sig med olika aktiviteter i närheten av tävlingsområdet – en lyckad dag för alla!

Huvudarrangör för loppet är Åland Event, i samarbete med Åland Triathlon Club.

Distanser 2024

Tour d´ArchiPEDALo 170km

Start: lördag 29.6 kl.6.00 och kl.7.00 (Strava-tävling)
Max. totalt 60 deltagare

Notera följande:

 • Alla måste vara i mål från första linjeloppet (73km) kl.9.25. Deltagarna i tävlingsklassen måste klara första linjeloppet (73km) på tiden 2h 25min. Det betyder att deltagarna behöver ha en snitthastighet på 30km/h.

Söndagscykling ca 100km

Start: söndag 30.6, kl. 11.00
Lokal guide följer med gruppen/ – erna.  Tempo anpassas efter deltagarnas önskemål

Söndagscykling ca 30km

Start: söndag 30.6 kl.12.30
Lokal guide följer med gruppen/ – erna.  Tempo anpassas efter deltagarnas önskemål

Anmälan och avgifter 2024

Registrera dig här
HÄR kan du anmäla dig till loppet!


HÄR kan du se vem som är ANMÄLD!

Anmälningsavgifter 2024

– 26.5.2024

 • 170km: 99€
 • 30-100km: 10€

27.5- 25.6.2024

 • 170km: 135€
 • 30-100km: 10€ (online –> 29.6)

Efteranmälning på plats i Käringsund

 • 170km: 160€
  Sista chans att anmäla sig till 170km på fredag 26.6 kl.18.00-20.00

Genom att anmäla mig och betala deltagaravgiften godkänner jag tävlingsreglerna samt ger mitt tillåtande åt arrangören att publicera mitt  namn, serie/klass, förening och nationalitet på deltagar-, start- och resultatlistor.  Medverkan i Käringsundsloppet sker på egen risk. Tävlingsarrangören har inget ansvar för eventuella olyckor som sker under evenemangets gång. Deltagarna rekommenderas att ha en egen olycksfallsförsäkring. Arrangörerna har rätt att fotografera och filma deltagarna under evenemanget för att använda materialet i kommande marknadsföring av evenemanget. Arrangören har rätt att skicka information om Åland Events evenemang 2024-2026


Anmälningsavgifter inkluderar:

170km:

 • startplats
 • nummerlapp
 • lunch under lördagens lopp
 • möjlighet att skicka med egen langning med arrangörernas fordon. Även mindre väskor kan skickas med.
 • prisutdelning bland de som tävlar via Strava
 • After bike efter lördagens lopp, vilket inkluderar strandbastu, badtunna och grillat kvällsmål
 • kostnadsfri söndagscykling med lokal guide
 • tillgång till strandbastu efter söndagens cykling

30-100km:

 • söndagscykling med lokal guide
 • tillgång till strandbastu efter söndagens cykling

 

Behöver du en olycksfallsförsäkring?

LokalTapiola Åland hjälper dig gärna att fixa den rätta försäkringen just för dig!
Mera information finns på www.lokaltapiola.ax
 

Banbeskrivning

Alla starter och målgångar sker vid Käringsund Resort & Conference.


Tour d´Archipedalo 170km

Rutten tar deltagarna från Käringsund (Eckerö) – Lumparland – Föglö – Kumlinge – Vårdö – Käringsund (Eckerö).
Loppet är ett kombinerat linje- och tempolopp, bestående av två linjelopp (c 70km och 75km) samt tre tempolopp (alla ca 11km). Förflyttningar bl.a med färjor sker mellan den olika etapperna.

Notera! Alla måste vara i mål från första linjeloppet (73km) kl.9.25. Deltagarna i tävlingsklassen måste klara första linjeloppet (73km) på tiden 2h 25min. Det betyder att deltagarna behöver ha en snitthastighet på 30km/h.

Karta (pdf) samt etappbeskrivning över Käringsundsloppet 170

Lördagens Tour d´Archipedalo är skyltat med pilar i god tid före kommande svängar samt vid behov finns flaggvakter längs rutten för att stoppa övrig trafik. Vid korsningar utan pilar betyder det att deltagarna fortsätter framåt. På de ställen som det finns funktionärer följs deras anvisningar, i övrigt följer deltagarna vanliga trafikregler. Trots markering rekommenderas deltagarna att på förhand bekanta sig med GPX-fil (kommer inom kort)
TIPS! Registrera dig på Strava för att få bättre användning av kartan, bl.a. kunna exportera den som GPX-fil samt även delta i Käringsundsloppet tävling.

Disclaimer
Tävlingsledningen förbehåller sig rätten att, även med kort framförhållning, ändra ovanstående bansträckningar vid behov t.ex. vid plötsliga vägarbeten.

Tävlingsklassen har förbil som kör före cyklisterna under linjeloppen.


Banmarkering för 170km

Söndagscykling 30-100km

Ingen fysisk banmarkering på söndag. Lokal guide följer med gruppen/ – erna.  Tempo anpassas efter deltagarnas önskemål

Priser och prisutdelning

Vid AfterBike på lördagskväll ca kl.21.00 ordnas en lekfull prisutdelning bland de som har tävlat via Strava.

Övrig information och hålltider

Hålltider

HÅLLTIDER för Käringsundsloppet 2024 (Vers1)

TävlingsPM  för Käringsundsloppet 2023!

Uppdateras närmare evenemanget med PM 2024

 

Startpaket

Lördagens deltagare får en nummerlapp som fästs på nedre delen av ryggen med säkerhetsnålar (finns i kuvertet) eller med eget race belt.
  

Nummerlappen kan avhämtas från tävlingskansliet i Käringsund enligt följande tider:
Fredag 28.6 kl.18.00-20.00
Lördag 29.6 kl.5.30-7.00

Söndagens deltagare samlas vid tävlingskansliet senast 15min före respektive start.

 

Tidtagning

Ingen officiell tidtagning. Deltagare på 170km kan tävla i loppet via Strava.

I tävlingsklasserna, som delas i en herr- och en damklass, får deltagarna fem (5) olika tider där den första och sista etappen är linjelopp och de tre mellersta är tempolopp. Efter tävlingsdagen utser vi en tempovinnare och en linjeloppsvinnare. Vi utser även de 3 bästa baserat av hela dagen baserat placeringen i loppets samtliga 5 segment. Vinnaren av Tour dÁrchipedalo är den cyklisten som har lägsta summan när placeringen av samtliga etapper räknas ihop. Skulle summan sammanfalla mellan tävlande så blir sprintsegmenten i Knutsboda samt Pålsböle utslagsgivande.

Länk med samtliga 7 Stravasegment som tävlingen består av skickas till samtliga deltagare i god tid innan tävlingen. Alla tävlande ansvarar själv att de har Stravakonto och utrustning för att dagens prestation registreras på Strava.

Första hjälp

Första hjälp-kunnig personal finns på plats vid tävlingskansliet/ längs banan och kan kontaktas. Vid allvarlig olycka, kontakta 112!

Servicestationer

170km– rutten finns inte vätskestationer under de olika etapperna, men vätska (vatten och Powerade- sportdryck) finns med i arrangörens fordon. Lunch (soppa, bröd) serveras mellan etapp 2 och 3, mellanmål (kaffe, bulle och banan) serveras mellan etapp 3 och 4.
Egen langning kan skickas med arrangörernas fordon.

Under söndagens cykling finns inga servicestationer. Gruppen bestämmer själv om de stannar under cyklingen.

Skräpa INTE ner vår natur! Ev. skräp från energibars och -gel tas med till målet.


Servicestationerna i samarbete med

 

Cykelservice

Servicestationer finns inte utplacerade på längs söndagens rutter men det finns servicefordon som är beredda att hjälpa till där det behövs. Kontakta arrangören (+358405223823) ifall hjälp behövs.
På lördagens 170km- distans följer cykelmekaniker från Cykelstället med under hela dagen.
Egna servicebilar är tillåtna. Dessa ordnar själv med plats samt står för kostnader på färjorna.


I samarbete med Cykelstället

Dusch och omklädning

Efter loppet kan deltagarna byta om, duscha samt basta i Käringsunds Resort and Conferences strandbastu.
Bastun är bokad på lördag från kl.20.00 och på söndag kl.13.30-16.00

Klädförvaring

Väskor kan lämnas vid tävlingskansliet under loppet.

Parkering

Gratis parkeringsplatser finns nära start- och målområde.

Hittegods

Lämnas till tävlingsarrangörerna, som förvarar dem under pågående säsong (t.o.m. 31.10.2024) om de inte har hämtats under tävlingshelgen.
Efter säsongen inlämnas kvarlämnade saker till välgörenhetsorganisation.

Avbryta loppet

Om du av någon anledning måste avbryta loppet ska du meddela detta till närmsta funktionär alternativt kontakta arrangören per telefon (+358405223823).
Om du behöver hjälp att ta dig tillbaka till Käringsund kan hjälp ordnas.

Vi tänker på miljön!

Engångskärlen som används under våra lopp är komposterbara och sorteras under/efter loppen. Vi har gjort upp löften med barkraft.ax som strävar till ett hållbart samhälle. Vi är kranmärkta, vilket innebär att vi inte delar ut flaskvatten.
Vi jobbar hela tiden vidare med det här och strävar efter att miljömärka oss på ett sätt eller annat i framtiden!
Läs mer om vårt miljötänk på www.alandevent.ax

 

Avbokningsregler

Anmälan till tävlingen är bindande, anmälningsavgiften återbetalas ej om du tvingas lämna återbud.
Vid avbokningar senast 2.6.2024 kan ditt deltagande flyttas till påföljande års tävling. T.o.m. 25.6.2024 går det bra att överföra tävlingsrätten till annan deltagare.

Avbokningar och ändringar görs per mail till info@alandevent.com