Om tävlingen

Käringsundsloppet på cykel ordnades första gången för några år sedan som ett ”jubileumslopp” för ett cykelintresserat födelsedagsbarn och har fortsatt att arrangerats som ett omtyckt sommarjippo. Loppet har stegvis utvecklats och är idag ett kombinerat motions- och tävlingslopp på cykel med distanser både för nybörjaren och semesterfiraren samt för den vana cyklisten som vill ha utmaningar.

Årets upplaga av evenemanget blir en härlig mix av både gammalt och nytt!
Distanserna är i det stora hela de samma som 2018, förutom att 85km nu blir 110km och alla sträckor får ett nytt namn. Lördagens 170km lopp kommer i år, förutom tävling, att erbjuda även en motionsklass och efter söndagens lopp bjuder vi in alla deltagare till vår sk Cykelträff där vi efter målgång bjuder alla på en lätt lunch och fritt cykelsnack med både nya och från tidigare bekanta deltagare!

Det kombinerade linje- och tempoloppet på 170km döps i år till Tour d´ArchiPEDALo och fortsätter vara en utmaning för den vana cyklisten. Både den långa sträckan samt tidsgränser blir en del av utmaningen för deltagarna, speciellt i tävlingsklassen (inget licenskrav). Spurtpris, bonussekunder och samma tid vid målgång för klungor är nytt för 2019.
I årets nya motionsklass har deltagarna bl.a. friare starttider och därmed lite mera tid att till färjan.
85km blir i år 110km och kommer att gå under namnet Dahlmanslänken, 33km döps om till SjälvSTYRET. Juniorrundan på 11km är även i fortsättningen i första hand menad för våra yngre deltagare och heter f.r.o.m i år StödHJULET. Alla dessa är motionslopp dvs inga vinnare utses. De lämpar sig för allt från nybörjare till semesterfiraren som vill ha en lite längre utmaning.

Ifjol tog vi ett steg vidare mot vårt mål att vara ett lopp för alla och erbjöd motionsklasser för elcyklar i Käringsundsloppets motionsklasser (110-, 33 och 11km), vilket vi i år fortsätter med! Genom att tillåta elcykel i vårt lopp ger vi flera människor en möjlighet till ett rörligare liv!

En elcykel behöver inte bara vara ett alternativ för den som t.ex. vill slippa att kämpa i uppförsbackar, för den som är trött på att leta efter parkeringsplats för bilen eller för den som vill ta sig fram på ett mera miljövänligt sätt än bil.
Elcykeln är också ett alternativ för den som av olika orsaker inte klarar av att ta sig fram på en vanlig cykel men ändå vill ha ett rörligare och friskare liv samt möjligheten att ta del av härliga upplevelser som motionsevenemang erbjuder.
Även när man tar sig fram med elcykel handlar det om träning eftersom du måste röra på benen för att cykeln ska rulla framåt – du väljer själv hur mycket du jobbar och hur mycket motorn (nettoeffekt max 250 watt) ska hjälpa till. Motorn förstärker kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25km/ tim
Läs mera om vanliga elcykelfrågor!

Bara att välja – det finns en passande rutt för alla!

 

Start -och målgång sker vid Käringsund Resort & Conference som fungerar som tävlingscentrum. Deltagarna erbjuds här service som omklädningsrum och bastu samt parkeringsplats nära intill start- och målplatsen.
Släkt och vänner som inte deltar i loppet kan liksom övrig publik kolla på både start- och målgång från den soliga terassen eller under loppet roa sig med olika aktiviteter i närheten av tävlingsområdet – en lyckad dag för alla!
Vid söndagens målgång bjuder vi in till vår CykelTRÄFF – en möjlighet för deltagare att träffa andra cykelintresserade! Vi plockar fram långborden och alla deltagare bjuds på en lätt grillad lunch som består av lokal korv från Dahlmans, matig sallad samt en Karhu 0% – öl (alkoholfri)!
Våra deltagare hinner umgås och prata med andra deltagare. Kanske diskutera loppet de just deltagit i, eller kanske planera ett nytt cykeläventyr tillsammans – snacket är fritt!

På lördagskvällen 29.6 ställer Käringsund Resort & Conference igång med en riktig Rockabillyfest, vilket betyder middag och musikunderhållning!
Den amerikanska buffen kan även förhandsbokas i samband med anmälning till Käringsundsloppet, även av icke- deltagare!

Huvudarrangör för loppet är Åland Event, i nära samarbete med Åland Triathlon Club.

Distanser och klasser 2019

Tour d´ArchiPEDALo 170km (tävling och motion)

Start lördag 29.6 kl.7.05 (tävlingsklass). Fri start från kl.5.30 för motionsklassen
Klasser: Tävlingsklass herrar, tävlingsklass damer och motion

Notera följande:

 • Deltagarna i tävlingsklassen måste klara första linjeloppet (73km) på tiden 2h 20min, dvs vara i mål på första etappen kl.9.25. Det betyder att deltagarna behöver ha en snitthastighet på 31km/h.
  Motionsklassen skall också vara i mål från första etappen kl.9.25 men får starta fritt från kl.5.30!
Dahlmanslänken 110km (motionslopp)

Start söndag 30.6, kl. 10.00
Klass: motionsklass, motionsklass för elcykel

SjälvSTYRET 33km (motionslopp)

Start: söndag 30.6 kl.12.00
Klass: motionsklass, motionsklass för elcykel

StödHJULET, 11km (motionslopp)

Start: söndag 1.7, kl.12.00
Klass: motionsklass (för vuxna), juniorer (16år och/eller yngre) samt motionsklass för elcykel

 

Anmälan och avgifter 2019

Förhandsanmälningen avslutad.
Efteranmälning kan göras på:
Torsdag 27.6 kl.17-21 på TORGET i Mariehamn
samt i Käringsund följande tider:
Fredag 28.6 kl.18.00-20.00
Lördag 29.6 kl. 20.00-22.00
Söndag 30.6 kl. 8.30-11.30

 

HÄR finns de förhandsanmälda till Käringsundsloppet 2019

Mer information om bokning av resor och boende hittas här!

Anmälningsavgifter

– 30.4.2019
170km – 80€
110km – 45€
33km – 26€
10km – 10€/5€ (vuxna/ 16 år och yngre)

1.5- 23.6.2019
170km 100€
110km – 60€
33km – 32€
10km – 10€/5€

Efteranmälning på plats
Fredag kl. 18.00-20.00, lördag 20.00-22.00 och söndag 8.30-11.00 (110km endast till kl.9.00)
Klockslagen kan aningen justeras!

170km – 150€  Obs! Efteranmälning endast på fredag!
110km – 80€
33km – 48€
10km – 20€/10€ (vuxna/ 16 år och yngre)

Genom att anmäla mig och betala deltagaravgiften godkänner jag tävlingsreglerna samt ger mitt tillåtande åt arrangören att publicera mitt (eller mitt barns) namn, serie/klass, förening och nationalitet på deltagar-, start- och resultatlistor.  Medverkan i Käringsundsloppet sker på egen risk. Tävlingsarrangören har inget ansvar för eventuella olyckor som sker under evenemangets gång. Deltagarna rekommenderas att ha en egen olycksfallsförsäkring. Arrangörerna har rätt att fotografera och filma deltagarna under evenemanget för att använda materialet i kommande marknadsföring av evenemanget. Arrangören har rätt att skicka information om Åland Events evenemang 2019-2020


Anmälningsavgifter inkluderar:

 • startplats
 • nummerlapp
 • chiptidtagning
 • medalj till alla deltagare vid målgång
 • omklädningsutrymmen, bastu efter målgång
 • lätt lunch samt matdryck efter söndagens målgång
 • chans att vinna fina utlottningspriser (gäller förhandsanmälda)

För Tour d´ArchiPEDALo 170km inkluderas även följande:

 • kostnadsfritt deltagande i Käringsundsloppets motionsklasser på söndag 30.6
 • priser till de tre snabbaste i herr- resp. damklass samt pris till årets herr- och dam tempomästare
 • möjlighet att skicka med egen langning med arrangörernas fordon

 

Banbeskrivning

Alla starter och målgångar sker vid Käringsund Resort & Conference.

Kartor

Kartor och banbeskrivning för 10km, 33km, 113km och 170km, inkl. länk till interaktiva kartor

Rutten för Tour d´ArchiPEDALo 170km tar deltagarna från Käringsund (Eckerö) – Lumparland – Föglö – Kumlinge – Vårdö – Käringsund (Eckerö).
Loppet är ett kombinerat linje- och tempolopp, bestående av två linjelopp (c 70km och 75km) samt tre tempolopp (alla ca 11km). Förflyttningar bl.a med färjor sker mellan den olika etapperna.
Obs! Deltagarna i tävlingsklassen måste klara första linjeloppet (73km) på tiden 2h 20min, dvs vara i mål på första etappen kl.9.25 för att få fortsätta tävlingen! Det betyder att deltagarna behöver ha en snitthastighet på 31km/h.
Motionsklassen skall också vara i mål från första etappen kl.9.25 men får starta fritt från kl.5.30!

Karta (pdf) samt etappbeskrivning över Käringsundsloppet 170km.

 

Alla bansträckningar är skyltade med pilar i god tid före kommande svängar samt vid behov finns flaggvakter längs rutten för att stoppa övrig trafik. Vid korsningar utan pilar betyder det att deltagarna fortsätter framåt. På de ställen som det finns funktionärer följs deras anvisningar, i övrigt följer deltagarna vanliga trafikregler. Trots markering rekommenderas deltagarna att på förhand bekanta sig med kartan och banskrivningen.
Tävlingsklasserna har förbil(-ar) som kör före cyklisterna under linjeloppen. Motionsklasserna har startbil framför sig i ca 1,5km.

StödHJULET 11km – i samarbete med Smartpark!

StödHJULET har ett samarbete med Smartpark, familjeparken på Åland.
Deltagarna på den ca 11km rundan har sin vändpunkt vid Smartpark där de får en rabattkupong innan de vänder hjulet mot Käringsund igen!

Disclaimer
Tävlingsledningen förbehåller sig rätten att, även med kort framförhållning, ändra ovanstående bansträckningar vid behov t.ex. vid plötsliga vägarbeten.

 

Priser och prisutdelning

Alla deltagare får en medalj vid målgång.


I tävlingsklasserna på 170km premieras de snabbaste i både herr- och damklass. Även en manlig och en kvinnlig tempomästare (lägsta totala tempotid) utses.
Prisutdelning hålls på lördag 29.6, ca. kl.21.00 på Käringsund resort & conferences terass.

Utlottningspriser bland alla förhandsanmälda (senast 23.6) i Käringsundsloppet. Dessa lottas ut före loppet och kan hämtas från tävlingskansliet!.

Övrig information och hålltider

Hålltider

Hålltider för Käringsundsloppet 2019!

TävlingsPM för Käringsundsloppet 2019!

Notera! Arrangören förbehåller sig rätten till ändringar!

Startpaket

Startpaketet innehåller nummerlapp (2st/ deltagare i tävlingsklass, 1 st/ deltagare i motionsklass) och tidtagningschip.
Deltagare i tävlingsklasserna fäster sina nummerlappar med säkerhetsnålar (finns med i kuvertet) på nedre delen av ryggen (se bild 1 och 2). Motionsklasserna fäster sin nummerlapp på ryggen (bild 3)
   

 

Startpaketen kan avhämtas från tävlingskansliet i Käringsund enligt följande tider:
Fredag 28.6 kl.18.00-20.00
Lördag 29.6 kl. 20.00-22.00
Söndag 30.6 kl. 8.30-11.30

OBS!
Vi är på plats på TORGET i Mariehamn på torsdag 27.6 kl.17-21.00 då du också kan hämta ditt startpaket eller efteranmäla dig till loppet om du inte ännu har gjort det!
Image result for torget mariehamn

Tidtagning

Tidtagningen sker med chip som fästs med buntband (fås av arrangören) lågt ner på cykelns framgaffel. Spänn fast buntbanden ordentligt och klipp av den extra delen.

Ifall deltagaren avbryter tävlingen skall chippet återlämnas till tävlingskansliet utan fördröjning. Efter fullföljd tävling tar funktionärerna hand om chippet.
För ej återlämnat/borttappat chip debiteras cyklisten 90€.

11km, 32km och 110km beräknas resultattiden från startskottet tills att deltagaren cyklar över mållinjen.
I tävlingsklasserna på 170km får deltagarna i tävlingsklasserna fem (5) olika tider som sammanslås till en total sluttid. Den som har lägsta totaltid vinner.
I år införs även spurtpris på tre ställen som ger bonus-( minussekunder) samt vid linjeloppen får alla cyklister i en klunga samma sluttid förutsatt att inget mellanrum dem emellan är större än en (1) sekund.

Spurtpris på etapp 1 vid Knutsboda och på etapp 5 vid Pålsböle samt vid sista målgång i Käringsund. .

Vid Knutsboda och Pålsböle delas följande minussekunder:
1:a över linjen à 5 minus sekunder, 2:a över linjen à 3 minus sekunder och 3:e över linjen à 1 minus sekund

I Käringsund delas följande minussekunder:
1:a över linjen à 10 minus sekunder, 2:a över linjen à 6 minus sekunder och 3:e över linjen à 3 minus sekunder.

På 170km utses även en kvinnlig och en manlig tempomästare dvs den dam och herre som har lägsta totala tempotid (etapp 2 – 4) premieras.

Motionsklassen på 170km har fri start från kl.5.30 – 7.00, tidtagningen börjar för alla kl. 6.00 (frivillig, gemensam start).
Vänligen meddela till tävlingskansli om ni startar annan tid än kl. 6.00

Första hjälp

Första hjälp-kunnig personal finns på plats vid tävlingskansliet/ längs banan och kan kontaktas. Vid allvarlig olycka, kontakta 112!

Servicestationer

Längs 110km banan finns en servicestation (vatten, sportdryck, kaffe, bulle och banan) i vid Brobacka gästhem i Björsby, Jomala. På 11km får deltagarna vätska vid vändpunkten vid SmartPark. Längs 33km– rutten finns ingen servicestation, utan först vid målgång där vätska (vatten, äppeljuice, Powerade- sportdryck, kaffe), bulle och banan samt den lätta grilllunchen serveras till alla deltagare!


Servicestationerna i samarbete med

 

170km– turen finns inte vätskestationer under de olika etapperna, men vätska (vatten och sportdryck) finns med i arrangörens fordon. Lunch (köttfärssoppa, bröd) serveras mellan etapp 2 och 3, mellanmål (kaffe, bulle och banan) serveras mellan etapp 3 och 4.
Egen langning kan skickas med arrangörernas fordon.

Skräpa INTE ner vår natur! Ev. skräp från energibars och -gel tas med till målet.

Cykelservice

Servicestationer finns inte utplacerade på längs söndagens rutter men det finns servicefordon som är beredda att hjälpa till där det behövs. Kontakta arrangören (+358405223823) ifall hjälp behövs.
På lördagens 170km- distans följer cykelmekaniker Peter Korpi från Peters Cykel & Sportservice med under hela dagen.
Egna servicebilar är tillåtna.

Parkering

Gratis parkeringsplatser finns nära start- och målområde.

Hittegods

Lämnas till tävlingsarrangörerna, som förvarar dem under pågående säsong (t.o.m. 31.10.2019) om de inte har hämtats under tävlingshelgen.
Efter säsongen inlämnas kvarlämnade saker till välgörenhetsorganisation.

Avbryta loppet

Om du av någon anledning måste avbryta loppet ska du meddela detta till närmsta funktionär alternativt kontakta arrangören per telefon (+358405223823). Om du behöver hjälp att ta dig tillbaka till Käringsund kan hjälp ordnas.

Vi tänker på miljön!

Engångskärlen som används under våra lopp är komposterbara och sorteras under/efter loppen. Vi har gjort upp löften med barkraft.ax som strävar till ett hållbart samhälle. Vi är kranmärkta, vilket innebär att vi inte delar ut flaskvatten.
Vi jobbar hela tiden vidare med det här och strävar efter att miljömärka oss på ett sätt eller annat i framtiden!
Läs mer om vårt miljötänk på www.alandevent.ax

Avbokningsregler

Anmälan till tävlingen är bindande, anmälningsavgiften återbetalas ej om du tvingas lämna återbud.
Vid avbokningar senast 31.5.2019 kan ditt deltagande flyttas till påföljande års tävling.
Fram till 23.6 går det att byta distans/ klass (inga ev. mellanskillnader återbetalas), eller överföra tävlingsrätten till annan deltagare.

Avbokningar och ändringar görs per mail till info@alandevent.com