Om tävlingen

Käringsundsloppet på cykel ordnades första gången för några år sedan som ett ”jubileumslopp” för ett cykelintresserat födelsedagsbarn och har fortsatt att arrangerats som ett omtyckt sommarjippo. Loppet har stegvis utvecklats och är idag ett kombinerat motions- och tävlingslopp på cykel med distanser både för nybörjaren och semesterfiraren samt för den vana cyklisten som vill ha utmaningar.

Motionsloppen på 11 km (juniorrundan) samt 33- och 85 km (85km ännu i år p.g.a vägarbeten) lämpar sig allt från nybörjaren till semesterfiraren som vill ha en lite längre utmaning.
Det kombinerade linje- och tempoloppet på 170 km (inget licenskrav) är en utmaning för den vana cyklisten. Både den långa sträckan samt tidsgränser blir en del av utmaningen för deltagarna.

NYHET – motionsklasser för ELCYKLAR

Vi tar steget vidare med vårt mål att vara ett lopp för alla och släpper in elcyklarna i Käringsundsloppets motionsklasser (85-, 33 och 11km). Genom att tillåta elcykel i vårt lopp ger vi flera människor en möjlighet till ett rörligare liv!

En elcykel behöver inte bara vara ett alternativ för den som t.ex. vill slippa att kämpa i uppförsbackar, för den som är trött på att leta efter parkeringsplats för bilen eller för den som vill ta sig fram på ett mera miljövänligt sätt än bil.
Elcykeln är också ett alternativ för den som av olika orsaker inte klarar av att ta sig fram på en vanlig cykel men ändå vill ha ett rörligare och friskare liv samt möjligheten att ta del av härliga upplevelser som motionsevenemang erbjuder.
Även när man tar sig fram med elcykel handlar det om träning eftersom du måste röra på benen för att cykeln ska rulla framåt – du väljer själv hur mycket du jobbar och hur mycket motorn (nettoeffekt max 250 watt) ska hjälpa till. Motorn förstärker kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25km/ tim
Läs mera om vanliga elcykelfrågor!

Vill du delta i Käringsundsloppet med din elcykel? Anmäl dig då till en av våra tre olika distanser för elcyklar.

 

Bara att välja – det finns en passande rutt för alla!

 

Start -och målgång sker vid Käringsund Resort & Conference som fungerar som tävlingscentrum. Deltagarna erbjuds här service som omklädningsrum och bastu samt parkeringsplats nära intill start- och målplatsen. Släkt och vänner som inte deltar i loppet kan liksom övrig publik kolla på både start- och målgång från den soliga terassen eller under loppet roa sig med olika aktiviteter i närheten av tävlingsområdet – en lyckad dag för alla!

I Käringsund ordnas det även skärgårdsbuffe och dans med Mantix den 30.6 som program!

Huvudarrangör för loppet är Åland Event, i nära samarbete med Åland Triathlon Club.

Distanser och klasser 2018

Käringsundsloppet 170km (tävling, inget licenskrav)

Start lördag 30.6 kl.7.00
Klasser: Tävlingsklass herrar, tävlingsklass damer

Notera följande:

 • Totalt 30 deltagarplatser i tävlingen.
 • Deltagarna måste klara första linjeloppet (70km) på tiden 2h 25min
Käringsundsloppet 85km (motionslopp)

Start söndag 1.7, kl. 10.00
Klass: motionsklass, motionsklass för elcykel

Käringsundsloppet 33km (motionslopp)

Start: söndag 1.7, kl.12.00
Klass: motionsklass, motionsklass för elcykel

Käringsundsloppets juniorrundan (ca 11km)

Start: söndag 1.7, kl.12.00
Klass: motionsklass (för vuxna), juniorer (16år och/eller yngre) samt motionsklass för elcykel

 

Anmälan och avgifter 2018

Förhandsanmälningen är stängd. Det är möjligt att efteranmäla sig på plats, se tider längre fram.

Deltagaruppgifterna skall vara korrekt och fullständigt ifyllda.
Genom att anmäla mig och betala deltagaravgiften godkänner jag tävlingsreglerna samt ger mitt tillåtande åt arrangören att publicera mitt (eller mitt barns) namn, serie/klass, förening och nationalitet på deltagar-, start- och resultatlistor.

HÄR kan se vem som är anmäld till Käringsundsloppet 2018!

Mer information om bokning av resor och boende hittas här!

Anmälningsavgifter

– 30.4.2018
170km – 80€
110km – 40€
33km – 25€
10km – 10€/5€ (vuxna/ 16 år och yngre)

1.5- 24.6.2018
170km 100€
85km – 55€
33km – 30€
10km – 10€/5€

Efteranmälning på plats
Fredag kl. 17.00-20.00, lördag 20.00-22.00 och söndag 8.30-11.00 (85km endast till kl.9.00)

170km – 150€  Obs! Efteranmälning endast på fredag!
85km – 70€
33km – 45€
10km – 20€/10€ (vuxna/ 16 år och yngre)


Anmälningsavgifter inkluderar:

 • startplats
 • nummerlapp
 • chiptidtagning
 • medalj till alla deltagare vid målgång
 • omklädningsutrymmen, bastu efter målgång
 • 3€ rabatt i café mot uppvisande av nummerlapp (vid köp av minst 10€)
 • chans att vinna fina utlottningspriser (gäller förhandsanmälda)

För Käringsundsloppet 170km inkluderas även följande:

 • kostnadsfritt deltagande i Käringsundsloppets motionsklasser på söndag 1.7
 • priser till de tre snabbaste i herr- resp. damklass
 • möjlighet att skicka med egen langning med arrangörernas fordon

 

Banbeskrivning

Alla starter och målgångar sker vid Käringsund Resort & Conference.

Banbeskrivning  för 10km, 33km, 85km och 170km, inkl. länk till interaktiva kartor

Tävlingssträckan på drygt 170km tar deltagarna från Käringsund (Eckerö) – Lumparland – Föglö – Kumlinge – Vårdö – Käringsund (Eckerö).
Loppet är ett kombinerat linje- och tempolopp, bestående av två linjelopp (c 70km och 75km) samt tre tempolopp (alla ca 11km). Förflyttningar bl.a med färjor sker mellan den olika etapperna.
Obs! Första etappen måste avklaras på max 2h 25 min för att få fortsätta tävlingen!

Karta (pdf) samt etappbeskrivning över Käringsundsloppet 170km.

Alla bansträckningar är skyltade med pilar i god tid före kommande svängar samt vid behov finns flaggvakter längs rutten för att stoppa övrig trafik. Vid korsningar utan pilar betyder det att deltagarna fortsätter framåt. Trots markering rekommenderas deltagarna att på förhand bekanta sig med kartan och banskrivningen, som även kan fås med från tävlingskansliet.
Tävlingsklasserna har förbil(-ar) som kör före cyklisterna under linjeloppen. Motionsklasserna har startbil framför sig i ca 1,5km.

Juniorrundan – i samarbete med Smartpark!

Juniorrundan har ett samarbete med Smartpark, familjeparken på Åland.
Deltagarna på den ca 11km rundan har sin vändpunkt vid Smartpark där de får en rabattkupong (30% på entreavgiften) innan de vänder styret mot Käringsund igen!

Disclaimer
Tävlingsledningen förbehåller sig rätten att, även med kort framförhållning, ändra ovanstående bansträckningar vid behov t.ex. vid plötsliga vägarbeten.

 

Priser och prisutdelning

Alla deltagare får en medalj vid målgång.


I tävlingsklasserna premieras de snabbaste i både herr- och damklass. Prisutdelning hålls på lördag 30.6, ca. kl.21.00 på Käringsund resort & conferences terass.
Utlottningspriser bland de förhandsanmälda i Käringsundsloppets motionsklasser. Dessa lottas efter start och delas ut efter målgång.

Övrig information och hålltider

Hålltider

Hålltider för Käringsundsloppet 2018!
TävlingsPM för Käringsundsloppet 2018!

Arrangören har rätt att göra ändringar!

Startpaket

Startpaketet innehåller nummerlapp (2st/ deltagare i tävlingsklass, 1 st/ deltagare i motionsklass) och tidtagningschip.
Deltagare i tävlingsklasserna fäster sina nummerlappar med säkerhetsnålar (finns med i kuvertet) synligt på vardera höft eller på båda sidor av kroppen (se bild 1 och 2). Motionsklasserna fäster sin nummerlapp på ryggen (bild 3)
   

Obs! Nummerlappen ger dig 3€ rabatt i café efter avslutat lopp (vid köp av minst 10€)

Startpaketen kan avhämtas från tävlingskansliet i Käringsund enligt följande tider:
Fredag 29.6 kl.17.00-20.00
Lördag 30.6 kl. 20.00-22.00
Söndag 1.7 kl. 8.30-11.30

Tidtagning

Tidtagningen sker med chip som fästs med buntband (fås av arrangören) lågt ner på cykelns framgaffel. Spänn fast buntbanden ordentligt och klipp av den extra delen.

Ifall deltagaren avbryter tävlingen skall chippet återlämnas till tävlingskansliet utan fördröjning. Efter fullföljd tävling tar funktionärerna hand om chippet. För ej återlämnat/borttappat chip debiteras cyklisten 90€.

Resultattiden beräknas från startskottet tills att deltagaren cyklar över mållinjen (gäller Juniorrundan, 33km och 85km).
På Käringsundsloppet 170km får deltagarna fem (5) olika tider som sammanslås till en total sluttid. Den som har lägsta totaltid vinner.

Första hjälp

Första hjälp-kunnig personal finns på plats vid tävlingskansliet/ längs banan och kan kontaktas. Vid allvarlig olycka, kontakta 112!

Servicestationer

Längs 85km banan finns en vätskestation (vatten och sportdryck, självservering). På 10km Juniorrundan får deltagarna vätska vid vändpunkten vid SmartPark. Längs 33km- rutten finns ingen servicestation, utan först vid målgång där vatten, saft, Powerade- sportdryck, kaffe, bulle och banan delas ut till alla deltagare.

På 170km- turen finns inte vätskestationer under de olika etapperna, men vätska (vatten och sportdryck) finns med i arrangörens fordon. Lunch (köttfärssoppa, bröd) serveras mellan etapp 2 och 3, mellanmål (kaffe, bulle och banan) serveras mellan etapp 3 och 4.
Egen langning kan skickas med arrangörernas fordon.

Undvik att skräpa ner vår natur! Ev. skräp från energibars och -gel tas med till målet.

Cykelservice

Servicestationer finns inte utplacerade på längs motionsloppens rutter men det finns servicefordon som är beredda att hjälpa till där det behövs. Kontakta arrangören (+358405223823) ifall hjälp behövs.
I tävlingsklassen (170km) följer cykelfixare med i arrangörens servicebil.
Egna servicebilar tillåts, dock minst 5 cyklister/ servicebil.

Parkering

Gratis parkeringsplatser finns nära start- och målområde.

Hittegods

Lämnas till tävlingsarrangörerna, som förvarar dem under pågående säsong (t.o.m. 31.10.2018) om de inte har hämtats under tävlingshelgen.
Efter säsongen inlämnas kvarlämnade saker till välgörenhetsorganisation.

Avbryta loppet

Om du av någon anledning måste avbryta loppet ska du meddela detta till närmsta funktionär alternativt kontakta arrangören per telefon (+358405223823). Om du behöver hjälp att ta dig tillbaka till Käringsund kan hjälp ordnas.

Vi tänker på miljön!

Engångskärlen som används under våra lopp är komposterbara och sorteras under/efter loppen. Vi har gjort upp löften med barkraft.ax som strävar till ett hållbart samhälle. Vi är kranmärkta, vilket innebär att vi inte delar ut flaskvatten.
Vi jobbar hela tiden vidare med det här och strävar efter att miljömärka oss på ett sätt eller annat i framtiden!
Läs mer om vårt miljötänk på www.alandevent.ax

Avbokningsregler

Avbokning berättigar till följande återbetalning:

 • fram till 4 veckor före tävling kan alla avboka med full återbetalning minus 5€
 • 4-1 vecka innan tävlingen återbetalas 50%
 • 7-2 dagar innan tävlingen återbetalas 30%
 • vid avbokningar inom 2 dagar före tävlingen ger avbokningen varken rätt till återbetalning eller rätt till flytt för påföljande års tävling.

Avbokning görs per mail till info@alandevent.com. Du bör i mailet bifoga betalningsintyg av anmälningsavgiften, t.ex. genom skannad transaktionskopia eller printscreen av transaktionsbeviset.
Meddela arrangören/ tävlingskansliet ifall du inte kommer att starta eller avbryter tävlingen.